De asbl Constellations – vzw Sterrenbeelden brengt ouders van mensen met een mentale handicap, mensen met een mentale handicap, professionals uit de sector en iedereen die wil bijdragen aan het
bieden van hulp en ondersteuning aan mensen met een mentale handicap samen.
Allen erkennen zij de rechten van mensen met een mentale handicap, zoals vastgelegd in het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 30 maart 2007), en verbinden zich ertoe de volledige en gelijke uitoefening van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden door personen met een handicap te bevorderen, te beschermen en te waarborgen, en het respect voor hun intrinsieke waardigheid te bevorderen.
Het oprichtingsdoel van de vzw is een oplossing te bieden voor de moeilijkheden van jongeren die geen opvangplaats vinden wanneer ze het schoolsysteem verlaten.
Enkele kernwaarden hebben ons denken geleid:
- Het respecteren van de volwassen gehandicapte als een volwaardige volwassene,
- Openheid naar anderen, het "samen leven", de inclusie in de samenleving,
- Welzijn en levenskwaliteit,
- De mogelijkheid voor de persoon met een handicap om keuzes te maken.
1. Doelstelling
Zorgen voor begeleiding die is aangepast aan de behoeften van de persoon met een handicap, met een aanpak die hun actieve deelname aan hun levensproject en de inclusie in hun gemeenschap bevordert.
2. Doelgroep
De leefruimtes die de vzw Constellations creëert, helpt creëren of ondersteunt, zijn voornamelijk bestemd voor jongvolwassenen met een matige tot ernstige mentale handicap, al dan niet in combinatie met andere vormen van handicaps. Het is echter essentieel om te erkennen dat met de toegenomen levensverwachting van mensen met een mentale handicap, de structuren die hen vroeger opvingen, niet langer voldoen aan de specifieke behoeften van ouder wordende personen. Het is daarom noodzakelijk om deze realiteit in onze zorgen op te nemen en leefruimtes te ontwikkelen die zijn aangepast aan deze ouder wordende populatie.
3. Filosofie en ethiek van de projecten
a) Waarborgen van de vrijheid van filosofische, politieke en religieuze overtuiging voor de personen.
In dit kader zal erop worden toegezien dat iedereen zijn persoonlijke overtuigingen kan uiten en, voor zover mogelijk, in praktijk kan brengen. Evenzo wordt van iedereen verwacht dat zij de mening van anderen respecteren.
b) Elke persoon de vrijheid laten om affectieve en seksuele relaties aan te gaan met de partner(s) van hun keuze.
De betrokkenen zullen erop letten deze relaties te erkennen en deze erkenning te vertalen, bijvoorbeeld door positief in te gaan op een verzoek tot aanpassing van de woonruimte. Indien de gebruiker onder verlengde minderjarigheid valt of onder voogdij staat, zullen beslissingen over het affectieve en seksuele leven in overeenstemming met de ouders of voogden worden genomen.
c) Proberen in te spelen op de aspiraties, verzoeken en behoeften van volwassenen met een mentale handicap om zo harmonieus (evenwichtig) en autonoom mogelijk te leven, rekening houdend met hun mogelijkheden en hen de begeleiding, ondersteuning en veiligheid te bieden die ze nodig hebben om dit te bereiken.
d) Het bevorderen van samenwerking en overleg tussen personen met een handicap, professionele begeleiding en families. Ook het bevorderen van uitwisselingen met externe actoren (begeleidingsdiensten, gezinsplanning, juridische diensten, geestelijke gezondheidszorg, ...).
e) In de leefruimtes een sociaal klimaat ontwikkelen dat het welzijn van de persoon met een verstandelijke beperking waarborgt, waarbij erop wordt toegezien dat de diversiteit van behoeften en identiteiten wordt gerespecteerd.
4. Kenmerken van de opvanglocaties
De opvanglocaties zullen worden beheerd in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op centra die door de overheid zijn erkend.
Idealiter zullen de leefruimtes zich in de stad bevinden, weg van drukke verkeerswegen, in de nabijheid van recreatieplaatsen, winkels en openbaar vervoer.
De opvanglocaties voor wonen en dagactiviteiten zullen dicht bij elkaar gelegen zijn, in volledig gescheiden gebouwen, zodat ze worden herkend als twee aparte leefeenheden. Het ene is de plek voor de activiteiten waaraan ze overdag deelnemen, het andere is "de plek waar ik woon", mijn leefruimte, mijn ontspanningsplek. Deze ruimtes zullen op verschillende manieren worden ingevuld, en dit onderscheid zal bijdragen aan de mentale en emotionele structuur van de personen, en daarmee aan hun autonomie.
Suivez-nous sur / Volg ons op / Follow us on/ Facebook