Ethisch charter van de Vzw Sterrenbeelden


De vzw Constellations – Sterrenbeelden vzw verenigt ouders van mensen met een mentale handicap, mensen met een mentale handicap zelf, professionals uit de sector en iedereen die wil bijdragen aan het bieden van hulp en ondersteuning aan mensen met een mentale handicap.

Allen erkennen zij de rechten van mensen met een mentale handicap, zoals vastgelegd in het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 30 maart 2007), en zij verbinden zich ertoe deze rechten te bevorderen, te beschermen en te garanderen, evenals het respect voor hun intrinsieke waardigheid.

Het oprichtingsdoel van de vzw is een oplossing te bieden voor de moeilijkheden van jongeren die geen opvangplaats vinden wanneer zij het schoolsysteem verlaten.
De kernactiviteit van de vzw is het oprichten van DAGACTIVITEITENCENTRA (DAC) en AANGEPASTE COLLECTIEVE WOONVORMEN (ACW) voor mensen met een matige tot ernstige handicap.

In de loop der tijd heeft de vzw Constellations zich ook gevestigd als een referentiespeler op het complexe en nog weinig bekende gebied van de Dubbele Diagnose. Deze betrokkenheid vertaalt zich in de oprichting en ondersteuning van aangepaste structuren voor de begeleiding van mensen met een mentale handicap die gepaard gaat met een psychische aandoening en/of gedragsstoornissen.

Dankzij innovatieve projecten heeft de vzw plaatsen gecreëerd die aangepast zijn aan hun behoeften en tegelijkertijd essentiële opleidingen ontwikkeld om de zorg voor deze zwaar gehandicapte personen te verbeteren.

Als pionier in de oprichting van de eerste Dubbele Diagnose-eenheid in Brussel blijft Constellations zich inzetten voor deze specialisatie. Het zal deze expertise ook in de toekomst een centraal element maken van nieuwe projecten in dit specifieke domein.

Enkele kernwaarden die onze reflecties hebben geleid:

  • Respect voor volwassenen met een handicap als volwaardige volwassenen;
  • Openheid naar anderen, samenleven en inclusie in de samenleving;
  • Welzijn en levenskwaliteit;
  • De mogelijkheid voor personen met een handicap om keuzes te maken.

1. Doelstelling

Het bieden van zorg en begeleiding die is afgestemd op de behoeften van mensen met een handicap, met het oog op hun actieve deelname aan hun levensproject en hun inclusie in de gemeenschap.


2. Doelgroep

De opvangplaatsen die de vzw Constellations creëert, helpt creëren of ondersteunt, zijn voornamelijk bedoeld voor jongvolwassenen met een matige tot ernstige mentale handicap, al dan niet gecombineerd met andere vormen van handicaps.
Het is echter essentieel te erkennen dat met de toename van de levensverwachting van mensen met een mentale handicap, de bestaande voorzieningen niet langer voldoen aan de specifieke behoeften van oudere personen. Het is daarom noodzakelijk om deze realiteit in onze zorgen op te nemen en opvangplaatsen te ontwikkelen die zijn aangepast aan deze oudere populatie.


3. Filosofie en ethiek van de projecten

a) Het waarborgen van de vrijheid van filosofische, politieke en religieuze overtuigingen.
Iedereen moet de mogelijkheid krijgen om zijn persoonlijke overtuigingen te uiten en, binnen zijn mogelijkheden, in de praktijk te brengen. Tegelijkertijd wordt van iedereen verwacht dat zij de mening van anderen respecteren.

b) Vrijheid geven aan iedereen om affectieve en seksuele relaties aan te gaan met een partner naar keuze.
Hulpverleners erkennen deze relaties en ondersteunen ze door bijvoorbeeld in te gaan op een verzoek om aanpassingen in de woonsituatie. Als de gebruiker onder voogdij staat, worden beslissingen over het affectieve en seksuele leven genomen in overleg met ouders of voogden.

c) Inspelen op de aspiraties, wensen en behoeften van volwassenen met een mentale handicap om zo harmonieus en zelfstandig mogelijk te leven, rekening houdend met hun mogelijkheden, en hen te voorzien van de begeleiding, ondersteuning en veiligheid die ze daarvoor nodig hebben.

d) Samenwerking en overleg bevorderen tussen personen met een handicap, professionele begeleiding en families. Ook het contact met externe actoren stimuleren (begeleidingsdiensten, gezinsplanning, juridische diensten, geestelijke gezondheidszorg, enz.).

e) Een sociaal klimaat creëren in de woonvoorzieningen dat bijdraagt aan het welzijn van personen met een mentale beperking, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van behoeften en identiteiten.


4. Kenmerken van de opvangvoorzieningen


De opvangvoorzieningen worden beheerd in overeenstemming met de wettelijke en reglementaire bepalingen die van toepassing zijn op door de overheid erkende centra.

Idealiter zijn de woonvoorzieningen gelegen in de stad, op een rustige locatie, dicht bij recreatiemogelijkheden, winkels en openbaar vervoer.

De opvangplaatsen voor wonen en dagactiviteiten zijn dicht bij elkaar gelegen, maar fysiek gescheiden, zodat ze als twee aparte leefeenheden worden herkend: een plaats voor dagelijkse activiteiten en een andere plek, 'waar ik woon', mijn persoonlijke leef- en ontspanningsruimte. Deze scheiding draagt bij aan de mentale en emotionele structuur van de bewoners en ondersteunt hun autonomie.